Незалежні медіа Прикарпаття

«Черкаський асфальтобетонний завод»: про кримінал, «рейдерське захоплення» та громадську власність

i9l0jMF0jB8

У «Черкаського асфальтобетонного заводу» новий Голова Правління. Ним, із 18 квітня 2018 року, став Олег Вікторович Марасін. Його кандидатуру запропонували депутати міської ради та акціонери підприємства. Відповідне рішення було ухвалено під час засідання Наглядової ради підприємства.

 

Навколо кризового асфальтобетонного заводу вже давно чимало чуток. Постать нового керівника заводу також викликала чимало суперечливих думок у зацікавлених осіб. Поза сумнівами, особа цікава, адже:

 

- по-перше Олег Марасін з іншого міста;

 

- по-друге, про нього дуже багато було написано в ЗМІ та Інтернеті. Інформація дуже різна і неоднозначна.

 

Нам вдалося зібрати цікаві факти з його біографії. У двадцять років Олег Марасін стає директором Науково-виробничого об’єднання, у 24 роки – заступником Голови Правління ВАТ «Запорізький автогенний завод». Через 2 роки його, майже одноголосно, акціонери обирають Головою Правління цього підприємства (Марасін О.В. у 26 років очолив «Запорізький автогенний завод» і став наймолодшим в Україні керівником промислового підприємства, - ред.). Наступним кроком була політика. У 2000 році Марасін балотується по 78-му мажоритарному округу у Верховну Раду. Проте, під час виборів, опоненти намагаються усунути Марасіна будь яким шляхом. Оперативно з’являються кілька сфабрикованих кримінальних статей та, як наслідок, майже 6 місяців проведених ним у СІЗО…

 

Опоненти Марасіна були із тих, хто зараз в бігах, а тоді були при владі. Далі - бізнес. Починаючи з 2007 року ми вже чуємо про компанію «Укрнафтогазпроектвидобування» та її успішного керівника, Олега Марасіна. Потім знову СІЗО, але вже на тривалий термін. Більше п’яти років Марасіна тримали під вартою, інкримінуючи йому вбивство. За весь цей час міліції та прокурорам так і не вдалося примусити Марасіна підписати явку з повинною чи будь-які зізнання в інкримінованих йому злочинах.

 

В ЗМІ з’являються публікації та відео, де Марасіна намагаються звільнити з-під варти активісти Майдану, молодь, науковці, актори, спортсмени, представники різних конфесій та політики. Навіть нинішній мер Києва Віталій Кличко писав депутатські запити до суду з вимогами звільнити та зняти з Марасіна обвинувачення, так як за 5 років досудового слідства та суду доказів причетності Марасіна до будь-яких правопорушень так і не було знайдено. У 2015 році Марасіна О.В., його водія Шаркезі Ж.А. та банкіра Луча Д.М. відпускають на свободу. І вже в кінці 2015 року ми чуємо, що Марасін збирає вчених, підписує договір про співпрацю з Національною Академією Наук, організовує Першу національну фондову компанію «Біржа високих технологій», а пізніше, у 2016 році очолює ГО «НАНО КРАЇНА». Марасін був неодноразово відмічений різними грамотами та нагородами.

 

Журналісти одного із місцевих інтернет-ресурсів вирішили скористатися можливістю познайомитися з новим керівником та розпитати щодо подальших планів для реанімації заводу, адже 50% акцій належать місту, тобто громаді міста Черкаси.

 

- Олег Вікторович, розкажіть, будь ласка, як Ви потрапили на «Черкаський асфальтобетонний завод»?

 

- Все дуже просто. Багато промисловців знають мене, по-перше, як порядну людину. По-друге, як професійного керівника, котрий вміє врятувати будь-яке підприємство занедбаного стану. По-третє, за моїми плечима вже є підприємства, які були на межі банкрутства. Реанімація пройшла успішно: підприємства вижили, робочі місця було збережено і, найголовніше, підприємства, нарешті, стали прибутковими. Так, як і повинно бути у бізнесі. Ще у березні мені зателефонували депутати Верховної Ради та акціонери ПрАТ «Черкаський асфальтобетонний завод» і задали питання: чи зможу я зробити так, щоб громада Черкас пишалася своїм асфальтобетонним заводом та мала якісні дороги з цього ж асфальту?

 

- І що Ви відповіли?

 

- Відповів, що неможливих речей не існує. З вірою в Бога, в себе і в людей, можна зробити будь-яку гарну справу. Навіть вивести країну із глибокої кризи. Тому я погодився очолити це підприємство, а точніше - територію та паркан навколо неї.

 

- Поясніть, що означає «територія та паркан навколо неї»? Невже все так погано?

 

- Я оптиміст. Але все ще гірше, ніж погано. Давайте я Вам поясню, а Ви, як журналіст, як корінний мешканець Черкас, донесіть це до громади міста. Все дуже непросто. Але й не дуже складно. Поки стан справ наступний: законно обраний (та зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб) директор не міг потрапити на підприємство, оскільки власники 16 % акцій контролюють територію і блокують будь-яку роботу за допомогою охоронної фірми «Лідер». Тільки треба ж чітко розставляти акценти – мене обрала більшість акціонерів заводу, які разом володіють 84 % акцій підприємства. Наглядова рада, згідно Статуту підприємства, затвердила це рішення відкритим голосуванням. Одноголосно!

 

- Олег Вікторович, місто у нас невелике, тому чутки розповсюджуються швидко. Я чув, що член Наглядової ради ПрАТ «Черкаський АБЗ», Перетяжко Олег, голосував разом з усіма членами Наглядової Ради за те, щоб Вас обрали Головою Правління, а пізніше відмовився від своїх дій. Це правда? І, якщо правда, то чому він так вчинив?

 

- Так, це правда. Чому він так вчинив – я не знаю. Його голос не був вирішальним. Навіть якщо він проголосував би проти обрання моєї кандидатури – це ніяк не вплинуло б на результат голосування. А от в його порядності та адекватності тепер сумнівається багато людей - як мінімум ті, хто був запрошений та присутній на засіданні Наглядової ради. А взагалі ситуація і проста і складна. Власники 16% акцій ПрАТ «Черкаський АБЗ» вирішили, що асфальтобетонний завод належить тільки їм.  Такого не може бути, щоб меншість диктувала свої правила більшості. Здавалося б, що ж тут складного – за допомогою правоохоронних органів зайти на підприємство та почати роботу?  Якщо територію та обладнання утримують силою, та ще й незаконно,  то на кожну силу, тим більше – незаконну, є законна протидія! Ми підписали договір з Черкаською охоронною фірмою «Тайфун» про надання кваліфікованої допомоги. До речі, усі хлопці у цій фірмі пройшли АТО. І, якщо вони можуть захищати кордони нашої з вами Батьківщини, то захистити підприємство, котре на половину належить громаді рідного міста, вони зможуть точно! І їх не перекуплять і не зможуть залякати – я в цьому впевнений!

 

- Так, це вже цікаво. Телеканал «ВІККА» навіть показав, як ви зайшли на територію заводу. Але показав вас, як рейдерів, а все той же Перетяжко навіть написав заяву до поліції про підробку документів та рейдерське захоплення, нібито його підприємства. Як, на Вашу думку, це можна пояснити?

 

- Ніяк. Безглузда заява людини, яка не може вирішувати проблеми шляхом переговорів і хоче просто затягнути час. По-перше: ніякої підробки документів з нашої сторони немає. Всі протоколи завірені нотаріально, перевірені юристами і Державним реєстратором та внесені до Державного реєстру. По-друге: після того, як ми уклали договір з охоронною фірмою «Тайфун», ми законно зайшли на територію підприємства, законним директором якого є саме я. Але всі адміністративні будівлі та виробничі площі були передані попереднім керівництвом асфальтобетонного заводу в оренду товариству з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТРРЕСУРС» на невідомий термін. Договору цього ніхто не бачив. Фактично утворилась патова ситуація. На територію ми зайшли, але територія і будівлі ПрАТ «АБЗ» здані в оренду і договір, зі слів все того ж Перетяжко., без права розірвання. І, якщо діяти правовим методом, через поліцію або прокуратуру, то громада Черкас зможе взяти під контроль своє підприємство, у кращому випадку, через рік-два. Більше того, в мене є достовірні факти і підтверджуючі документи, що завод намагаються довести до штучного банкрутства і відібрати у мешканців міста не тільки їхню закону частку у вигляді 50% акцій заводу, а й мрію про дороги європейської якості. Навіть є борг у розмірі, приблизно, трьох мільйонів гривень, який теж було створено штучно. Вдумайтесь, навіть юрист АБЗ, який повинен захищати підприємство, на якому він працює, вже провів на територію представників виконавчої служби, щоб вони описали майно. Так на кого ж і для чого працює цей юрист, які обов’язки були покладені на нього попереднім керівництвом? Тому ми звернемося до суду і будемо вирішувати питання там, якщо за столом переговорів до наших колег-акціонерів неможливо донести аргументи і факти. Я Вам скажу навіть більше, ми пропонували власникам 16% акцій провести акціонерні збори, визначити стратегію підприємства, зробити реконструкцію та працювати разом на благо міста, розвивати виробництво та будувати якісні дороги. Відповідь була вражаюча: вони відмовилися працювати разом та проводити акціонерні збори, що є незаконним, згідно чинного законодавства України.

34499445 1677087615674481 9697035426988032 n

- Олег Вікторович, пролийте світло на ситуацію з головним бухгалтером підприємства Голомовзою Євгенією. Чому головний бухгалтер у робочий час тікала з підприємства, коли Ви туди зайшли 23 травня з охоронною фірмою «Тайфун»? І в кого зараз знаходиться печатка підприємства?

 

- Ви такі подробиці знаєте!

 

- Кажу ж Вам, Черкаси – місто невелике і, практично, всі один одного або знають, або родичі, або «десь чули про нього чи про неї». Так от ми тут чули в Черкасах, що печатки заводу у пані Голомовзи немає. Вам відомо, де зараз знаходиться печатка та вся документація заводу?

 

- 23 травня, в черговий раз, я приїхав на завод і зателефонував головному бухгалтеру. Вона сказала, що знаходиться на робочому місці. Цікаво те, що через кілька хвилин я зі своїм заступником був у її кабінеті, але її там, або «ВЖЕ», або «ЩЕ» не було. Також мені досі невідомо де знаходиться печатка заводу і вся документація. На мої пропозиції передати справи та печатку, згідно вимогам Статуту підприємства та Закону України, екс-директор Рак С. не відреагував. То ж будемо зустрічатися з ним та іншими фігурантами цього ЗЛОЧИННОГО СИНДИКАТУ у залі суду.

 

- Тобто Ви будете відстоювати наше підприємство, права та інтереси наших акціонерів у суді? Будете відбудовувати наново та налагоджувати виробництво і ринки збуту? І у нас будуть нормальні дороги в Черкасах? Будуть створюватись нові робочі місця? І зарплатня буде гідною?

 

- Бліц-опитування? (сміється, - ред.) Я б теж хотів, щоб дороги у нас з вами були гарні! І не тільки в Черкасах! Адже я теж по ним їжджу. І мені також соромно за мою країну, в якій стільки безладу, починаючи з доріг від самих кордонів. Так що підприємство відстоювати буду і про людей на підприємстві подбаю. Я, або не берусь за справу, або роблю її гарно на 100 відсотків. Мені імпонує відношення мера Черкас Анатолія Бондаренка до свого міста і до своєї роботи. До того ж він - порядна людина. Я і моя команда хочемо бути в нагоді людям, які змінюють світ на краще. І нехай це будуть Черкаси! Нехай – асфальтобетонний завод.

 

- Олег Вікторович, скажіть будь ласка, чесно, якщо можна! Невже Ви дійсно збираєтесь переїхати із Києва до Черкас і очолювати «паркан та територію», як Ви висловились на початку нашої бесіди? І заради чого?

 

- Зрозумійте, підприємство, як літак: треба тільки відірватись від землі, злетіти, а далі – на автопілоті. Мені вже неодноразово доводилося давати різним підприємствам фактично новий старт у важких ситуаціях. Старе обладнання, відсутність кваліфікованих кадрів, корпоративні війни, чиїсь бажання довести підприємства до банкрутства… Це все я проходив на Запорізькому автогенному заводі, Васильківському хлібкомбінаті та багатьох інших, таких різних і таких схожих між собою підприємствах. Підсумок був один – вдалося знайти нестандартні але ефективні рішення та стратегії розвитку, зберегти робочі місця, вдосконалити виробництво та заробляти гроші. Саме таким бачу своє сьогоднішнє завдання у ПрАТ «Черкаський АБЗ». Налагоджу роботу цього підприємства, передам представнику Громади міста Черкас і займусь іншими справами на благо суспільства. 

 

- На сайті міської ради була інформація, що у мера Черкас з офіційним візитом були інвестори з Туреччини. Ви були також присутні на цій зустрічі. Розкажіть, що це за турецькі інвестори і звідки вони взялися у Черкасах?

 

- Це перший результат нашої короткої співпраці з мером та його командою. Якщо коротко, то Консорціум, до якого входять компанії з турецькими інвестиціями Ltd “Cagla Group” та “АТМ Групп”, готовий за власний кошт поставити на черкаському підприємстві сучасне обладнання для виробництва асфальту. Через деякий час завод зможе викупити це обладнання. Фактично - це як кредит, але без відсотків. Водночас, вони хочуть взяти участь у тендерних процедурах через систему Prozorro, які цьогоріч проводитиме у Черкасах міська влада, з капітального ремонту та реконструкції доріг. У підсумку може бути такий взаємозв’язок: ми робимо якісний асфальт на якісному обладнанні за сучасними технологіями , а вони – якісні дороги. А вже тоді можна буде дійсно спитати за результат: у мене – про якість асфальту, а в конкретної фірми, у якої на ринку є репутація, про якість дорожнього покриття.

 

- А можете детальніше розповісти про Ваше бачення взаємодії із турецькими інвесторами?

 

- Нове та сучасне обладнання для нас дуже важливе, оскільки це дасть можливість виготовляти 160 тонн асфальту на годину. Планується, що на асфальтобетонному заводі буде працювати 250-300 людей у дві, або навіть у три зміни. Головна вимога турецьких партнерів – якість продукції та європейська зарплата для працівників.

 

- Це ж яка?

 

- Від 15 до 30 тис грн. на місяць. В залежності від посади. І це для початку. Далі буде більше. Нам потрібно за короткі терміни реанімувати підприємство, яке перебуває у стані клінічної смерті.

 

- В мене до Вас ще одне запитання, яке хвилює мешканців Черкас. А невірна інформація може Вам зашкодити. Тому хочу запитати про це особисто. Ваше ім’я неодноразово фігурувало у кримінальних справах. Особливо цікавить одна із найбільш резонансних – вбивство людини, через що Вам довелося більше п’яти років просидіти в СІЗО.

 

- Як ви вже зрозуміли, збираючи про мене інформацію, це повністю сфальсифікована справа. На той час я був власником (51%) та Генеральним директором АТ “Укрнафтогазпроектвидобування”. А далі все по накатаній схемі: спочатку були пропозиції щодо продажу – я відмовив. Потім почалися відверті погрози. Я думаю, що не варто зайвий раз розповідати, як працювали правоохоронні органи за часів ... навіть не хочу згадувати! У підсумку - мене, мого водія та головного кредитора підприємства звинуватили у вбивстві підприємця Єрема Геворгяна, якого я навіть близько не знав. Цікаво, що коли нас тільки посадили у СІЗО, ця людина ще була жива. Її навіть бачили, є свідки. Але кого це хвилювало? Фактично – нас підозрювали у вбивстві, якого на той час не було. А далі довгі роки СІЗО та боротьби за свою свободу. Все матеріальне відійшло на задній план. Потрапляючи за грати по сфабрикованій справі я розумів, що мене просто так не відпустять. Я був готовий віддати все, щоб тільки вийти на свободу та бути зі своїми батьками, дружиною, дітьми… Саме там, за гратами, розумієш, що сім’я – це і є сенс життя. Бережіть своїх близьких. А гучні кримінальні справи нехай вас не лякають. Дивіться завжди людині в очі і, якщо Ви вірите мені, то давайте разом будемо відстоювати підприємство, яке на 50% належить громаді міста Черкаси.

 

Новини Прикарпаття

Біля Авдіївки загинув франківський воїн Максим Хомич на позивний Арій

05 березня 2024
Біля Авдіївки загинув франківський воїн Максим Хомич на позивний Арій

У загиблого бійця залишилися батьки, брат, дружина та...

СБУ заочно повідомила про підозру директорці школи на Херсонщині

05 березня 2024
СБУ заочно повідомила про підозру директорці школи на Херсонщині

Служба безпеки повідомила про підозру в колабораційній діяльності...

У Печеніжинській громаді зіткнулись два мотоцикли (оновлено)

05 березня 2024
У Печеніжинській громаді зіткнулись два мотоцикли (оновлено)

4 березня ввечері у селі Кіданч Печеніжинської громади...

В Івано-Франківську суд відправив під домашній арешт підозрюваного у побитті людей

05 березня 2024
В Івано-Франківську суд відправив під домашній арешт підозрюваного у побитті людей

4 березня Івано-Франківський міський суд відправив під домашній...

Якою буде погода на Івано-Франківщині 5 березня

05 березня 2024
Якою буде погода на Івано-Франківщині 5 березня

На Івано-Франківщині 5 березня синоптики прогнозують хмарність з...

Реклама на сайті

                                                                                        

 

received 2121490914843969

 

 

output y3AQsn

 

 husky web

 

 

 

255521605 1473593313026520 3616651259533858166 n

 

 

410377163 1669209023486409 4096839141569460405 n

 

Ми в соцмережах

facebook rss

Новини партнерів

Copyright 2016 - 2022. Незалежні медіа Прикарпаття. Інформаційний ресурс. Всі права застережено.